Utveckling av intäktsregleringen för elnätsverksamhet

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Som tidigare meddelats planerar Energimarknadsinspektionen (Ei) ett metodbyte för reglering av elnätsföretagens intäkter till tillsynsperioden 2028–2031. Energiföretagen är redan igång med planering för hur vi inom branschen kan samordna oss på bästa sätt för att bistå Ei i detta arbete.

Ei kommenterar i sin nyhet den utredning som förväntas ge förutsättningar för utvecklingen som Ei planerar för. Några områden nämns som de anser behöver utredas inför nästa tillsynsperiod, till exempel värdering av elnätsföretagens anläggningar, parametrar i kalkylräntan och incitamenten i regleringen.

Myndighetens arbete går att följa på en särskild sida på deras webbplats (som framgår i nyheten ovan). Synpunkter ska inhämtas från elnätsföretag, kundföreträdare och andra berörda aktörer. Ei:s ambition är att under hösten erbjuda ett antal tillfällen där intressenter får möjlighet att komma med inspel till arbetet.

Energiföretagen koordinerar branschens syn

– Energiföretagen planerar redan för denna dialog i relevanta grupperingar och det är nu viktigt att vi samordnar oss och samlar ihop relevanta synpunkter att föra fram till Ei. Om ni har synpunkter om sådant som bör beaktas i den här utvecklingen är ni alltid välkomna att höra av er till oss på kansliet. En samlad bild av branschens förutsättningar är en bra ingång i den här dialogen, säger Tomas Malmström som är elnätsansvarig hos Energiföretagen.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Tomas Malmström

Tomas Malmström

Ansvarig elnät, regelverk och marknadsroller
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 02
E-post: tomas.malmstrom@energiforetagen.se