Bli friskare med mer ljus

Ny forskning bevisar att belysning påverkar hälsan mer än vi tror. Påverkan gäller allt från ämnesomsättning till immunförsvar, meddelar Belysningsbranschen.

Den 21 december är den mörkaste dagen på året och brisen på dagljus påverkar oss negativt. Ingen ljuskälla kan ännu ersätta dagsljusets kvaliteter, men ny forskning bevisar att vi skulle kunna må mycket bättre med högre grad individ- och behovsanpassad belysning. Det är när det är som mörkast på året som belysningens kvalitet ger störst effekter på vårt välbefinnande.

Även inomhusljuset och belysningens kvalitet spelar en viktig roll för människors psykologiska hälsa och välbefinnande. Ljuset påverkar vakenhetsgrad, dygnsrytm, ämnesomsättning, pulsfrekvens, blodtryck och hormonspegel samt tycks kunna förhöja motståndskraften mot vissa slags infektioner.

Ljuset har även en viktig psykologisk inverkan på människans känslostämning och belysningens kvalitet påverkar oss mer än vi tror. Den påverkar kroppens hormoner, och flimmer från gamla lysrör utan HF-don kan ge stress och huvudvärk, särskilt hos unga människor.

- Därför är det skrämmande att stressframkallande lysrör fortfarande används i 50 procent av dagens belysningsanläggningar och idag är vanligt förekommande på svenska skolor, säger Thorbjörn Laike, docent och forskare i miljöpsykologi vid Lunds universitet.

Den som upplever miljön som harmonisk mår bra, känner stimulans och kan koncentrera sig. Men om en stor del av den mentala energin går åt till att avskärma sig, känner vi oss stressade och blir irriterade.

- Genom att byta ut gamla belysningsanläggningar mot moderna kan människor må mycket bättre, samtidigt går det att spara upp till 80 procent energi med bibehållen ljuskvalitet, säger Magnus Frantzell, vd i Belysningsbranschen.

Omfältsljus viktigt
Hittills har man i samband med belysningsplanering och miljödesign fokuserat på arbetsljuset, d.v.s. att få tillräckligt mycket ljus på arbetsytan. Men Laikes forskning visar att ljusstrålningen har en lång rad ytterligare effekter på människan, som är minst lika viktiga. Till exempel har omfältsljuset, ljuset runtomkring oss på exempelvis väggar, visat sig spela en stor roll fysiologiskt för välbefinnandet. Människor reagerar olika på samma typer av belysning, och individ- och behovsanpassad belysning, är nödvändigt för att alla ska kunna fungera och må bra.

God tillgång på dagljus får skolbarn att prestera bättre. I en nyligen avslutad studie har Laike tillsammans med bland annat kollegor vid City University i London under ett års tid följt 60 fjärdeklassare i fyra olika klassrum och mätt sömnhormonet melatonin och vakenhetshormonet cortisol, men även sett till barnens akademiska utveckling i läsning, skrivning och matematik. Studien är ett tydligt exempel på dagsljusets betydelse. Den grupp elever som i klassrummet hade god tillgång till dagsljus presterade, generellt sett, bättre än de som hade mindre tillgång till dagsljus.

 • Baylan tränas in som IEA-ordförande

  Fatih Birol, IEA:s verkställande direktör, och energiminister Ibrahim Baylan träffades nyligen i Stockholm för att förbereda IEA:s nästa ministermöte, som hålls i Paris i november 2017.
 • Miljardinvestering i energilager

  Vattenfall kommer att investera motsvarande cirka en miljard kronor i Tysklands största anläggning för lagring av överskott av vindkraftel som värme.
 • Installatörer går ihop

  Elinstallationsföreningen EIO och föreningen VVS-Företagen har tagit beslut att bli en gemensam arbetsgivar- och branschförening.
 • Nya direktiv om Långforsen

  Politikerna i Jämtkrafts tre ägarkommuner, Östersund, Åre och Krokom, har beslutat att Jämtkraft ska utvärdera en överlåtelse av kraftstationen Långforsen. Det beslutades vid bolagsstämman i Östersund på torsdagen.
 • Elnät i förändring kostar

  De stora skillnaderna i elnätsavgift mellan olika delar av landet beror på olika kostnader för att anpassa elnäten till vårt nya energisystem.
 • Stor vindkraftspark igång

  Vattenfalls största landbaserade vindkraftpark, Pen y Cymoedd i södra Wales i Storbriannien, levererar nu el fullt ut. Pen Y Cymoedd har totalt 76 vindkraftverk och kommer att ha en årlig produktion på 230 GWh, motsvarande hushållsel till 188 000 brittiska hem.
 • Andres Muld ordförande för Energikontoren

  Andres Muld, tidigare generaldirektör på Energimyndigheten, valdes idag till ordförande för styrelsen i Energikontoren Sverige, under föreningens årsmöte i Uppsala.
 • Politisk halvhalt i Långforsen

  Jämtkrafts största ägare, Östersunds kommun, vill utreda förutsättningarna för en försäljning av Långforsen kraftstation till en ekonomisk förening.
 • Många utmaningar för kraftnätet

  Svenska Kraftnäts Kund- och intressentmöte den 30 mars samlade rekordpublik.
 • Svenskt energisamarbete med Kina

  Sverige och Kina har ingått ett avtal om samarbete inom energiområdet.
 • Allt fler väljer elavtal

  Under 2016 fortsatte den långsiktiga trenden att andelen elkunder med anvisat elavtal sjunker.
 • Fler laddplatser i Stockholm

  Vattenfall tar ännu ett steg för att underlätta för elbilsförare. Åtta gator i Stockholm kommer att utrustas med ett 60-tal nya laddplatser lagom till sommaren.
 • Rekordlåg andel anvisade elavtal

  Färsk statistik från SCB visar att andelen elkunder med så kallade anvisade avtal nu är nere på den lägsta siffran någonsin.
 • Saker får eget nät i Helsingborg

  Öresundskraft och Helsingborg blir först i landet med att erbjuda en öppen kommunal stadshubb för Internet of Things, sakernas internet.
 • Inget förnybart i effektreserven

  Inga godtagbara anbud från anläggningar som producerar el från förnybara energikällor kom in i upphandlingen av elproduktion för den effektreserv som behövs de kommande vintrarna.
 • Solelskatten ska sänkas

  Regeringen föreslår sänkt skatt på solel producerad i mindre anläggningar. Ett lagförslag har nu skickats på remiss till lagrådet.
 • Mycket energi på mässan i Hannover

  Energi är ett av de tyngsta områdena på Hannovermässan som i år arrangeras den 24–28 april i Hannover, Tyskland.
 • Vattenfall ska bara köra elfordon

  Vattenfall ställer om hela sin bilpark till eldrivna fordon. Över 3 500 tjänste- och servicebilar i Sverige, Nederländerna och Tyskland kommer att bytas ut mot eldrivna fordon över en femårsperiod.
 • Indisk miljardinvestering i svensk reaktor

  Det indiska investmentföretaget Essel Group Middle East investerar cirka 1,8 miljarder kronor i det svensk-kanadensiska företaget Blykalla reaktorer Stockholm.
 • Pernilla Winnhed årets påverkare

  Vid konferensen Strategitorget Energi utsågs Energiföretagen Sveriges vd, Pernilla Winnhed, på onsdagen till ”Influencer of the year”.
 • Förstärkt skydd vid kärnkraftverken

  Den 4 februari 2017 börjar nya tillståndsvillkor gälla för Sveriges kärnkraftverk. Villkoren innebär bland annat att kärnkraftverken ska ha beväpnade skyddsvakter. Området ska också bevakas och kontrolleras med hjälp av bevakningshundar.
 • Krav på skriftlig bekräftelse av elavtal

  Energiföretagen Sverige har kommit överens med Konsumentverket om att införa krav på skriftlig bekräftelse från kund för att ett elavtal som ingåtts vid telefonförsäljning ska gälla.
 • Jämtkraft lagrar energi i molnet

  Jämtkraft lanserar unik lösning för att lagra energi i molnet. Elen från solenergin behöver kunna lagras mer än ett dygn, till de tider på året då vi behöver energin som mest, säger Arne Jansson, affärsutvecklare på Jämtkraft.
 • Ibrahim Baylan ordförande för IEA

  Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan har utsetts till ordförande för ministermötet i 2017 inom internationella energiorganet IEA.
 • Ny chef på Svenska kraftnät

  Regeringen har idag beslutat att utse Ulla Sandborgh till ny generaldirektör på Svenska kraftnät. Ulla Sandborgh är idag avdelningschef för Marknad- och systemutveckling på Svenska kraftnät och tillträder sin tjänst som generaldirektör 1 mars.

Lediga jobb

Lediga jobb 

Kraftnät Åland
VD

Norrtälje Energi
Distributionselektriker/Elmontör

Gislaved Energi Elnät AB
Teamchef El

Härryda Energi
Stationstekniker

Jämtkraft
Servicetekniker/Elektriker

http://www.nexans.se/eservice/Sweden-sv_SE/navigate_338703/Jordlina_CCS.html

energiforetagen.se

Copyright © 1997–2016 ERA/Energiföretagen Sverige