Taxi 020: Vi skaffar elbil!

En bra dag kör en taxi 50 mil, medan elbilens räckvidd ligger kring 15-20 mil. Trots det har Taxi 020 beslutat satsa på elbilar, och finns som enda taxibolag med i testflottan på 50 bilar som Stockholm Stad och Vattenfall upphandlar.

- Vi kör mycket i innerstan, ofta med en passagerare utan bagage. Det är perfekt för elbilen, och därför tvekade vi aldrig att gå med i elbilsupphandlingens första steg, säger Frederick Scholander, marknadschef för Taxi 020.

Taxi 020 har till en början beställt en eldriven Mitsubishi i-MiEv men hoppas kunna ha ett stort antal elbilar i trafik inom några år.

- Bollen ligger hos politikerna. Det har varit många invigningar av laddstolpar där man kan ladda elbilen över en natt, men det är inte relevant för oss. Vi behöver snabbladdningsstationer där bilen blir fulladdad under tiden som vår chaufför tar sin rast, så att också elbilen kan köra uppemot femtio mil på en dag. Miljön tjänar ju också mycket mer på det än på elbilar som rullar några få mil om dagen.

Taxi 020 beklagar att man i nuläget ser ut att vara det enda taxibolag som satsar på elbilar. ”Det är synd för miljön förstås, men gör det också besvärligare för oss. Om fler bolag bestämmer sig för elbilar så blir det lättare att få till ett nät av snabbladdningsstationer.”

Taxi 020 bedömer att flera storkunder aktivt kommer att välja att ha elbilen som förstaval, och att många privatpersoner tar eltaxin om möjligheten finns.

- Elbilen är mycket dyrare för oss i inköp, men billigare i drift och en investering i den starka miljöprofil vi byggt upp genom åren, säger Frederick Scholander.

Taxi 020 har helt slutat köpa icke-miljöbilsklassade personbilar, har passerat 78 procent miljöbilar och når 80 procent miljöbilar under året. Taxi 020:s miljöbilar fördelar sig enligt följande, med siffror för slutet av 2008 inom parentes:

Hybrid: 284 (176) främst Toyota Prius
Etanol: 144 (190) främst Saab 9-5 Biopower
Biogas: 319 (60) främst Volkswagen Passat Ecofuel

Etanol- och gasbilar gör bara klimatnytta om de tankas rätt, vilket för etanol inneburit en smärtsam merkostnad under hösten och för biogas varit logistiskt svårt eftersom tillgången varit begränsad och ojämn. Men Taxi 020 redovisar att gasbilarna till drygt 80 procent tankats med gas och etanolbilarna till 93 procent med E85 under första halvåret 2010.

- På samma sätt kommer vi förstås att ladda elbilar med grön, miljömärkt el i framtiden, säger Frederick Scholander.

Taxi 020 har under året belönats med både TransportGruppens Pegasuspris och Centerpartiets miljöpris.

 • Ny vd på Tekniska Verken

  Tekniska verken i Linköpings styrelse har utsett Charlotta Sund till ny vd och koncernchef efter Anders Jonsson som går i pension i vår. Hon tillträder tjänsten den 1 maj 2018.
 • Årets kraftkvinna utsedd

  Organisationen Kraftkvinnorna har utsett Pia Brantgärde Linder till Årets kraftkvinna 2017, ett pris som delas ut för andra gången och som instiftades för att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energisektorn och locka fler till branschen.
 • Mikroelnät invigt

  Solenergi, batterilagring, energistyrning och elbilsladdning i ett lokalt integrerat system. Det är ingredienserna i framtidens miljövänliga och hållbara energilösning som tagits i drift på Sjöängens kunskaps- och kulturcentrum i Askersund.
 • Ny kraftledning till Finland

  Svenska kraftnät och Finlands stamnätbolag Fingrid har signerat ett avtal för den planerade växelströmsledning som ska gå mellan Messaure i Sverige och Keminmaa i Finland.
 • Stora investeringar i Oskarshamn 3

  OKG:s styrelse har idag fattat beslut om att investera 865 miljoner kronor i ett kompletterande säkerhetssystem på Oskarshamn 3 (O3), så kallad oberoende härdkylning.
 • Göteborg Energis vd slutar

  Efter sex år slutar Lotta Brändström som vd för Göteborg Energi. Hon går vidare till koncernen Peab och rollen som biträdande affärsområdeschef för Anläggning Norden.
 • Baylan tränas in som IEA-ordförande

  Fatih Birol, IEA:s verkställande direktör, och energiminister Ibrahim Baylan träffades nyligen i Stockholm för att förbereda IEA:s nästa ministermöte, som hålls i Paris i november 2017.
 • Miljardinvestering i energilager

  Vattenfall kommer att investera motsvarande cirka en miljard kronor i Tysklands största anläggning för lagring av överskott av vindkraftel som värme.
 • Installatörer går ihop

  Elinstallationsföreningen EIO och föreningen VVS-Företagen har tagit beslut att bli en gemensam arbetsgivar- och branschförening.
 • Nya direktiv om Långforsen

  Politikerna i Jämtkrafts tre ägarkommuner, Östersund, Åre och Krokom, har beslutat att Jämtkraft ska utvärdera en överlåtelse av kraftstationen Långforsen. Det beslutades vid bolagsstämman i Östersund på torsdagen.
 • Elnät i förändring kostar

  De stora skillnaderna i elnätsavgift mellan olika delar av landet beror på olika kostnader för att anpassa elnäten till vårt nya energisystem.
 • Stor vindkraftspark igång

  Vattenfalls största landbaserade vindkraftpark, Pen y Cymoedd i södra Wales i Storbriannien, levererar nu el fullt ut. Pen Y Cymoedd har totalt 76 vindkraftverk och kommer att ha en årlig produktion på 230 GWh, motsvarande hushållsel till 188 000 brittiska hem.
 • Andres Muld ordförande för Energikontoren

  Andres Muld, tidigare generaldirektör på Energimyndigheten, valdes idag till ordförande för styrelsen i Energikontoren Sverige, under föreningens årsmöte i Uppsala.
 • Politisk halvhalt i Långforsen

  Jämtkrafts största ägare, Östersunds kommun, vill utreda förutsättningarna för en försäljning av Långforsen kraftstation till en ekonomisk förening.
 • Många utmaningar för kraftnätet

  Svenska Kraftnäts Kund- och intressentmöte den 30 mars samlade rekordpublik.
 • Svenskt energisamarbete med Kina

  Sverige och Kina har ingått ett avtal om samarbete inom energiområdet.
 • Allt fler väljer elavtal

  Under 2016 fortsatte den långsiktiga trenden att andelen elkunder med anvisat elavtal sjunker.
 • Fler laddplatser i Stockholm

  Vattenfall tar ännu ett steg för att underlätta för elbilsförare. Åtta gator i Stockholm kommer att utrustas med ett 60-tal nya laddplatser lagom till sommaren.
 • Rekordlåg andel anvisade elavtal

  Färsk statistik från SCB visar att andelen elkunder med så kallade anvisade avtal nu är nere på den lägsta siffran någonsin.
 • Saker får eget nät i Helsingborg

  Öresundskraft och Helsingborg blir först i landet med att erbjuda en öppen kommunal stadshubb för Internet of Things, sakernas internet.
 • Inget förnybart i effektreserven

  Inga godtagbara anbud från anläggningar som producerar el från förnybara energikällor kom in i upphandlingen av elproduktion för den effektreserv som behövs de kommande vintrarna.
 • Solelskatten ska sänkas

  Regeringen föreslår sänkt skatt på solel producerad i mindre anläggningar. Ett lagförslag har nu skickats på remiss till lagrådet.
 • Mycket energi på mässan i Hannover

  Energi är ett av de tyngsta områdena på Hannovermässan som i år arrangeras den 24–28 april i Hannover, Tyskland.
 • Vattenfall ska bara köra elfordon

  Vattenfall ställer om hela sin bilpark till eldrivna fordon. Över 3 500 tjänste- och servicebilar i Sverige, Nederländerna och Tyskland kommer att bytas ut mot eldrivna fordon över en femårsperiod.
 • Indisk miljardinvestering i svensk reaktor

  Det indiska investmentföretaget Essel Group Middle East investerar cirka 1,8 miljarder kronor i det svensk-kanadensiska företaget Blykalla reaktorer Stockholm.

Lediga jobb

Lediga jobb 

Gislaved Energi Koncern AB
Energiingenjör och Värmeteknik

ABB
Säljare Region Väst

Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö 
Eldistributionstekniker

Energiföretagen Sverige
Chefredaktör

SEK

http://www.nexans.se/eservice/Sweden-sv_SE/navigate_338703/Jordlina_CCS.html

energiforetagen.se

Copyright © 1997–2016 ERA/Energiföretagen Sverige