Svensk Energi
Svensk Energi

Se vad elen kostar med ny mobilapp

Shoppa elprylar eller vitvaror på rean? Svensk Energi lanserar nu Elräknaren, en mobilapp där användaren snabbt kan ta reda på hur mycket en elpryl eller vitvara kommer att kosta i elanvändning; per dag, månad och år.

I butik är alla elprylar märkta med hur många watt de drar. På vitvaror anges dessutom hur många kilowattimmar kylen eller frysen beräknas dra på ett år. Ofta finns dock ingen kostnad kopplad till uppgifterna. Med den nya appen kan användaren enkelt få en uppfattning om hela kostnaden för en produkt - även vad den kommer att bidra med på elräkningen.

Malin Thorsén är projektledare för branschinitiativet Ladda Sverige som syftar till att synliggöra värdet och nyttan av el:

- Vårt mål är att konsumenter ska bli medvetna om vad el kostar i förhållande till den nytta du får. Med Elräknaren är det enkelt att se vad en TV som står på fyra timmar om dagen faktiskt bidrar med på elräkningen i slutet av varje månad. Vet du vad något kostar så är det också lättare att avgöra om du gärna betalar för den bekvämligheten eller avstår.

Appen är gratis och finns redan nu att ladda ner för Android och iPhone.

Vill du veta mer?

Kontaktpersoner:

Malin Thorsén, projektledare, tel 0701-64 44 26
Kalle Lindholm, pressansvarig, tel 0709-96 25 90