Svensk Energi
Svensk Energi

Svensk Energi befarar besvikelse: Bara skattereduktion för överskottsel

Svensk Energis vd, Kjell Jansson, uttrycker stor förvåning efter tisdagens hearing med skatteutskottet och näringsutskottet i riksdagen gällande mikroproduktion av el. Budskapet från utskotten var att överskottselen – som levereras ut på elnätet – ska ges bort. Och att den enda ersättningen för elproducenten blir 60 öre/kWh i skattereduktion.

Om förslaget inom kort klubbas i riksdagen befarar Kjell Jansson att de engagerade privatpersoner, som vill producera egen el, kommer att uppleva detta som en stor motgång:

– I vart fall skulle innebörden vara ett avsteg från tidigare utfästelser med många besvikna människor, som varit tidigt ute och satsat på egna vind- eller solelsanläggningar. En och annan lär nog uppleva detta som ett svek från statsmakterna.

Privatpersoner, som investerar i egna anläggningar, gör stora privatekonomiska åtaganden. Återbetalningstiden kommer med liggande förslag att ligga kanske tiotals år bort i tiden. Därmed är risken, menar Kjell Jansson, att luften går ur entusiasterna. Dessutom är det ett avsteg från de utfästelser som gjorts – inte minst i pressmeddelande från energiminister Anna-Karin Hatt.

Kjell Jansson hoppas nu att statsmakterna står upp för kommande beslut, som torde bli omtvistat:

– Detta är en utveckling som inte elbranschen på något sätt har någon del i. Tvärtom, vi har sedan första dagen applåderat utvecklingen med egenproduktion av el och ansett det vara en viktig fråga att driva.   

Läs pressmeddelandet i pdf-format (105 kB, öppnas i nytt fönster)

Vill du veta mer?

Kontaktperson: Kjell Jansson, Svensk Energis vd, mobiltelefon 0705-84 84 81

Helena Olssén, el- och samhällsanalytiker, mobiltelefon 0708-94 26 37