Svensk Energi
Svensk Energi

Elens dag firas den 23 januari

Den 23 januari firar vi Elens dag. För visst förtjänar elen att ha en egen dag? Utan den skulle inte vår vardag funka. Tack vare den är vårt liv ljusare, tryggare, lättare, friskare, roligare och mycket mycket mer.

Sedan 2014 firar vi Elens dag den 23 januari 2016. Elens Dag är en möjlighet att visa på elens nytta och nöje och vad el tillför i vår vardag och samhället i stort. Det är även en möjlighet för oss i elbranschen att fira och glädjas åt det arbete vi gör. Du kan läsa mer om varför vi firar elens dag här.

 Eles Dag firas i ljusets tecken. Under den mörkaste månaden kan vi ladda Sverige med mer ljus när det behövs som mest. Vi behöver ljus för att må bra och genom att sprida ljus kan vi ladda upp oss inför det kommande året.

Energiföretagen arbetar även med GIVEWATTS på Elens dag för att sprida ljus utanför Sveriges gränser. Vi kommer att skänka pengar till GIVEWATTS i samband med Elens dag. Alla kan vara med och hjälpa till så att den summan blir så stor som möjligt - Sveriges alla elföretag, föreningar och du som enskild kund.

Elens dag ger ljusare framtid för skolbarn Kenya!
Så kan du hjälpa till:

Samla familjen, vännerna, kollegorna eller din förening och skapa en symbol av ljus. Med ficklampan i mobilen eller julens ljusslingor är det enkelt. Många eller få spelar ingen roll. Ta ett foto på er ljussymbol, lägg upp den i dina sociala kanaler och tagga med  #elensdag17.

För varje ljusbild som läggs upp i öppna kanaler och taggas med #elensdag2017 under dygnet den 23 januari skänker Ladda Sverige 50 kronor till GIVEWATTS.

Vi skänker pengar för upp till 1.000 bilder - det vill säga upp till 50.000 kronor. Alla pengar från denna aktivitet går till skolbarn i provinsen Migori County i sydvästra Kenya. Vill du själv också skänka en slant är det givetvis mer än välkommet. Du gör det enkelt via organisationen GIVEWATTS webbplats.

Tips för dig som vill ta en egen light painting-bild

  • Det måste vara mörkt för att ljuset ska fångas snyggt
  • Det krävs en kamera med lång slutartid för att fånga ljus.
  • Använd ett stativ, eller motsvarande för att kameran ska vara stilla och stabil.
  • Det behövs en eller flera ljuskällor - ficklampor eller mobillampa. Antalet personer och ljuskällor som behövs avgörs av hur långt det du vill skriva är.
  • De som är med och "målar" med ljus ska ha mörka kläder

Så kan du ladda dina egna batterier under vintermörkret

Många svenskar blir påverkade av vintermörkret och saknar ljuset under de mörka årstiderna. På oss människor är effekten av dagsljuset påtaglig, vi känner oss piggare, gladare och får mer energi. Det beror på att vi har en biologisk klocka i kroppen som styr vakenhet och sömn genom hormonsystem. När ljuset träffar näthinnan i ögat sänder det signaler till hjärnan som gör att ämnesomsättningen varvas upp och produktionen av sömnhormonet melatonin blockeras- det innebär att ljus gör att man piggnar till rent biologiskt. Hjärnan får bättre fart och gör så att man tänker bättre och har mindre benägenhet att somna. Vi behöver helt enkelt ljus för att leva och må bra.

Tänk på att de celler som påverkar sömnhormonerna framförallt finns i och bakom ögonen, så lämna solglasögonen hemma ibland. Under sommarhalvåret får vi på ett enkelt och naturligt sätt tillräckligt med ljus då vi har flera soltimmar- det räcker med att vistas 15-30 min i solen under dagen för att tillgodose vårt behov. Men även under vintern går det att skapa ljus i vintermörkret.

Tips på vad du kan göra för att ladda batterierna när det är mörkt:

  • Gå ut i dagsljuset och ta en lunchpromenad. Mitt på dagen är dagsljuset som starkast och förutsättningarna för ljusintag som bäst. En halvtimmespromenad under lunchen ger dessutom en dos fysisk aktivitet och ett välkommet avbrott från de stillasittande arbeten som allt fler av oss har. Tänk på att solglasögon tar bort en del av solens uppiggande effekt.
  • Släpp in solen, både hemma och på jobbet, genom att dra upp persiennerna och dra undan gardinerna helt, och glöm inte att ta bort allt som kan tänkas hålla solen borta när den äntligen skiner.
  • Se till att ha bra belysning både hemma och på jobbet, se tips och tricks på hur nedan.
  • Minst lika viktigt är också att mysa till det i mörkret hemma med en massa levande ljus eller mysiga lampor och belysning.
  • Förutom ovan kan du, om du har behov av extra ljus, investera i en ljusterapilampa. Ljusterapilampor efterliknar solen genom att ha mycket kraftigare ljusstyrka än vanliga glödlampor. För att uppnå bäst effekt ska du sätta dig framför lampan så tidigt på dagen som möjligt. På så sätt sätter du effektivt stopp för melatoninproduktionen som gör dig trött och får fart på serotonin- och kortisolhormonerna som är så kallade vakenhets och lyckohormon. På så sätt skapar du nämligen en sund dygnsrytm.

Visste du att..?

I många fall så tänker vi inte på hur vad den faktiska elkostnaden är, och när vi ska gissa brukar vi ofta överskatta kostnaden. Här kan du hitta några exempel och jämförelser på vad olika saker kostar.

Den 23 januari är officiellt instiftad och registrerad som Elens dag sedan den 17 augusti 2014.

GIVEWATTS Elens dag

Light paint Elens dag