Svensk Energi
Svensk Energi

Pressmeddelanden

Här finner du Svensk Energis pressmeddelanden i tidsföljd.

 • Energiföretagen Sverige: ”Vårt elsystem blir alltmer förnybart”

  Svensk el producerades förra året till nästan 64 procent med förnybara energikällor. Den rekordhöga siffran beror främst på två faktorer: Vattenkraften hade ett bra år och gav 74 Terawattimmar, TWh, vilket ska jämföras med genomsnittlig produktion på 65,5 TWh. Vindkraften slog samtidigt sitt eget rekord från år 2014 och ökade med 44 procent till 16,6 TWh.
 • Energiföretagen Sverige – ny energibranschförening

  Med energisystemet som grund har medlemmarna i Svensk Energi och Svensk Fjärrvärme enhälligt enats om att starta en ny gemensam branschförening – Energiföretagen Sverige. Föreningen föds omgående i och med att medlemmarna i bägge föreningarna gav klartecken vid onsdagens extrastämma respektive extra årsmöte i Stockholm. Med den nya föreningen räknar energibranschen med att stå bättre rustad för att möta de närmaste årens snabba och omvälvande förändringar på energimarknaden.
 • Elbranschen tänder lamporna på Elens dag

  På Elens dag den 23 januari så tänder Sveriges elbransch lampor i Sverige - för att stötta organisationen Givewatts livsviktiga arbete i Kenya. Alla som vill kan bidra genom att göra ljusformationer och fotografera dem, tagga med #getglowing2016 och dela med vänner och följare i sociala media, så skänker Svensk Energi 50 kronor per bild med förhoppningen att nå hela vägen till 50 000 kronor.
 • Belysning gör svenskarna på bättre humör

  Januari är en av våra mörkaste månader. Vad passar då bättre än att fira Elens dag den 23 januari? För när julen dansats ut och julbelysningen är nedtagen så behöver vi ljuset mer än någonsin. För många är olika former av belysning en viktig del för att ta oss igenom den solfattigaste perioden på året, men också för att skapa en känsla av trygghet.
 • Låt inte kärnkraften än en gång lamslå en klok energipolitik

  De senaste dagarnas debatt om kärnkraftens effektskatt understryker behovet av en bred energipolitisk överenskommelse och av Energikommissionens arbete. Energikommissionen måste dock inse allvaret i den situation vi har just nu med bristande lönsamhet i en stor del av den svenska elproduktionen som förstärks av beskattningen av kärnkraften och vattenkraften. Det har aldrig varit viktigare att vi har en konstruktiv politisk diskussion om energipolitiken. Det säger Svensk Energis vd Pernilla Winnhed i en kommentar.
 • Elåret 2015: lågt elpris, rekordhög elexport – satsa på nätutbyggnaden

  För andra året i svit blev elkunderna vinnarna i och med ett lågt elpris på en elmarknad som i övrigt omges av många frågetecken. Vart är elmarknaden egentligen på väg? Vindkraften fortsatte sin framgångsresa och noterade ny rekordnivå. Även elexporten från Sverige nådde ny rekordnotering. Detta belyser vikten av fortsatt utbyggnad av elnät inom Sverige, mellan länder och även inom grannländerna.
 • Undersökning visar: Stängningsbesked strider mot folkviljan

  Endast två av tio svenskar vill ha en förtida avveckling av kärnkraften, medan nästan sju av tio anser att vi ska fortsätta använda de reaktorer som finns idag. Beskeden om förtida stängningar av reaktorer har inte påverkat inställningen.